Kasagi – En försvinnande stad

Jag tog dessa bilder i Kasagi, Kyoto, Japan, 2016. När dessa bilder togs var Kasagi den tredje minst befolkade staden i hela Japan. På grund av lågt födelsetal och en stor andel senior befolkning, är Kasagi en av Japans städer som kan komma att försvinna inom ett par år.

2016, när jag besökte staden bodde det runt 1370 personer där. Fyra år senare har Kasagi blivit den andra minst befolkade staden i Japan, med 1265 invånare. Förra året utgjorde en negativ milstolpe då 50% av invånarna hade blivit 65 år eller äldre. Staden är belagd mitt emellan vackra berg, floder och stora grönområden där även en campingplats finns. Det finns bara ett par butiker kvar, alla nära den enda tågstationen. Jag besökte Kasagi för att hjälpa min flickvän (en journalist för en japansk/braziliansk tidsskrift) att skriva en artikel om staden, och tog bilderna ni ser här.

När vi besökte Kasagi pratade vi med ett par butiksägare, och de sa alla att de fortsatte driva sina butiker huvudsakligen för att det var roligt, inte för att tjäna pengar. En butiksägare vi pratade med ägde en liten allt-i-allo butik där han även sålde sin konst i form av stenar han plockat upp i naturen och målat med lokala motiv. Skrattandes berättade han ”Jag överlever tack vare min pension, inte på grund av butiken”.

Vi pratade även med en tjänsteman på stadskontoret. Det fanns bara ett dagis i staden, med få barn som gick dit. Förra året var det bara 27 barn som bodde i staden. Tjänstemannen som pratade med oss bor förmodligen inte kvar där nu, hon berättade att hon planerade att gifta sig och lämna staden. En invånare mindre i Kasagi.

I bilderna kan man se den vackra naturen som staden är belagd i, med berg och porlande vatten. Samtidigt går det även att se och känna den tomhet och ensamhet som omger denna vackra lilla stad.

Lämna ett svar